niedziela, 19 czerwca 2016

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)







 Zainspirowałam się przepisem ze strony: Winiary.
(Dokonałam pewnych zmian.)
Ciasteczka wyszły...
Jak napiszę, że są pyszne - to i tak będzie to za mało.
 Po upieczeniu pierwszej porcji, musiałam przygotować następną, ponieważ prawie wszystkie... sama zjadłam.
Chciałam sprawdzić, które są lepsze: mniejsze, większe, w cukrze, czy wiórkach.
Wszystkie były rewelacyjne i tak samo uważa moja rodzina.
Ciasteczka są delikatne, kruche, słodziutkie, lekko waniliowe i cudownie pachnące!
W moim domu każdy je uwielbia!
Sami spróbujcie i od razu radzę Wam - róbcie z podwójnej porcji składników!

 (do 20 sztuk - w zależności od wielkości)
85g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 łyżki majonezu (czubate)
1 jajko
165g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
cukier/wiórki kokosowe do obtaczania

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać majonez i następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
 Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka.
Można to zrobić na dwa sposoby:
1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
2. Ciasteczka wyciskać za pomocy szprycy do kremu (z grubszą końcówką) i następnie obsypać je cukrem/wiórkami.
 Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.