poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kotlety z bakłażana



Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. 
Idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad lub dość sytą przekąskę. 
Spróbujcie!

(około 9-10 sztuk)
1 bakłażan
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz

Dodatkowo:
olej


Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry.
Całość przełożyć na rozgrzany olej (niewielką ilość), oprószyć solą, pieprzem i smażyć około 4-5 minut.
Po tym czasie z bakłażana ściągnąć skórkę i resztę rozdrobnić blenderem.
Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek).
Masę dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z ciasta formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.