wtorek, 28 czerwca 2016

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)






 Uwielbiam różnego typu kotlety i placuszki - z warzyw sera, ryżu, kaszy i szczególnie te wytrawne.
Kiedyś podobny przepis zauważyłam w pewnym piśmie i chwilę później mogłam zajadać się pysznymi kotlecikami.
Są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód.
Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku...
Przeważnie podaję je z dipem majonezowym, warzywami, a często biorę widelca i jem "bez niczego".
Polecam!

(6 sztuk)
150g marchwi (po obraniu)
125g twarogu
1 jajko (małe)
6 łyżek maki pszennej (płaskich)
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
czosnek granulowany
papryka słodka
sól, pieprz
Dodatkowo:
mleko
mąka pszenna do obtaczania
olej/masło do smażenia

Marchew ugotować (nie rozgotować!) w lekko osolonym mleku.
 Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem.
Z masy uformować podłużne kotleciki.
(Można robić też placuszki.)
Każdy kotlet obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju/maśle.
Smażyć z obu stron - na złoty kolor.
Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z dipem lub ulubionymi warzywami.