poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu








Przepis autorski (mój).
Szkoda, że kasza bulgur jest tak mało popularna i rzadko używana.
Na tle innych kasz pszenicznych - bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i składnikami odżywczymi.
"Bulgurowe" kotleciki to rewelacyjna propozycja na szybką przekąskę, czy niezbyt skomplikowany obiad.
Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu (ciepłe) z dodatkiem surówki/sałatki i/lub dipu.
Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami.
Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny dip z melasy z granatu. 
Jest rewelacyjny, ma wyjątkowy (kwaskowaty) smak i doskonale sprawdzi się także do innych potraw - w tym mięsnych.
Sami spróbujcie i przekonajcie się, że jak łatwo można uzyskać ciekawą i pyszną potrawę.
Wystarczy tylko kilka składników i już!
Smacznego.

(około 6-7 sztuk)
Kotlety:
1 szklanka kaszy bulgur (użyłam gruboziarnistej, ale idealnie sprawdzi się drobna)
 1 jajko
1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska)
1 łyżka bułki tartej (płaska)
 4 łyki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej)
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Dip:
4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
1/2 łyżeczki melasy z granatu
sól, pieprz 

Ugotować (*) kaszę bulgur.
Do ostudzonej kaszy dodać jajko, skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz pozostałe składniki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
(Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.)
Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) niewielkie (okrągłe) kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron.
(Kotleciki powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
W międzyczasie przygotować dip.
Jogurt wymieszać z melasą i doprawić solą z pieprzem.

(*) Kaszę wsypać do wrzącej i osolonej wody wg proporcji: 1 szklanka gruboziarnistej kaszy - 2 szklanki wody, 1 szklanka drobnoziarnistej kaszy - 1,5 szklanki wody. 
(Warto dodać 1 łyżkę oleju na każde 100g kaszy.)
Całość zamieszać i gruboziarnisty bulgur - gotować 6-8 minut, drobnoziarnisty zalać wrzątkiem - parząc około 20 minut, aż wchłonie cały płyn.
(Kaszy nie mieszać!)
Bulgur należy gotować/parzyć pod przykryciem - z lekko uchyloną pokrywką. 


Kaszę bulgur, melasę i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie):

http://www.tureckisklep.pl/