czwartek, 30 czerwca 2016

Karkówka w marynacie musztardowej



 
Przepis autorski (mój).
W skrócie prosto i smacznie.
Całość jest miękka i niezwykle aromatyczna!
Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą. 
Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy.
 Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki.
 
1,5 kg karkówki wieprzowej
sól (opcjonalnie)
Marynata:
3-4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy 
 2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla (sól, czosnek, papryka słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach i ziarenkach)
 
Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić.
Składniki na marynatę połączyć.
Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 2 godzin (nie co mniej) w 180 stopniach.