niedziela, 5 czerwca 2016

Sałatka ze szpinaku, boczku i fasoli





Zainspirowałam się pewnym włoskim przepisem, który od razu podpadł do gustu nie tylko dla mnie, ale również mojej rodzinie i znajomym.
Sałatka jest lekka, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Świeży szpinak idealnie komponuje się chrupiącym boczkiem i delikatną fasolką.
 Zresztą sami spróbujcie, bo naprawdę warto!

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

100g wędzonego boczku (surowego)
150g szpinaku baby
1 mała puszka białej fasoli (użyłam Cennellini Bonduelle)
1 cebula (mała)
2-3 łyżki pestek dyni (prażonych)
Dodatkowo:
ocet winny (czerwony)
oliwa
sól, pieprz

 Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni (powinien być miękki i chrupiący).
Cebulę pokroić w cienkie piórka, a fasolkę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, skropić octem, oliwą i doprawić solą z pieprzem.
Całość delikatnie przemieszać.