sobota, 25 czerwca 2016

Gulasz z kurczaka po meksykańsku



 
Jest to szybka i prosta propozycja na smaczny obiad.
Robię go często, szczególnie w sezonie na paprykę.
Podaję go różnie, raz z ryżem - innym razem z makaronem...
Wszystko zależy od preferencji w danej chwili.
 
500g mięsa gulaszowego z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki)
1/3 papryczki chili
200g fasolki szparagowej 
300-500 ml bulionu
150g koncentratu pomidorowego
słodka mielona papryka
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej

Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką.
Całość podsmażyć i przełożyć do garnka.
Warzywa pokroić i dodać do mięsa.
Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.
  Wszystko razem zalać gorącym bulionem.
Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
Gulasz dusić (pod przykryciem) przez około 20-30 minut.