poniedziałek, 27 czerwca 2016

Gulasz z indyka z pieczarkami i lekkim sosem pomidorowym






Przepis autorski (mój).
 Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad.
Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem.
Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego.
Pycha!

(3 porcje)
500g mięsa z indyka 
200g pieczarek
2 pomidory (użyłam malinowych)
1 czerwona cebula (może być zwykła)
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do gyrosa
1 szczypta majeranku (solidna)
1 szczypta bazylii (solidna)
chilli, papryka słodka (w proszku)
sól
Dodatkowo:
olej 
Opcjonalnie:
1 łyżka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia (może być dowolna mąka bezglutenowa, ewentualnie pszenna - ale danie będzie już w wersji z glutenem)

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Pieczarki pokroić na pół i następnie w plasterki, czosnek również w plasterki,  a cebulę w piórka.
Wszystko razem podsmażyć na tłuszczu po indyku i połączyć z mięsem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na szóstki i dodać do reszty - razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  Całość zalać bulionem i dusić (pod przykryciem) do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Pod koniec gotowania wsypać pozostałe przyprawy i ewentualnie sos zagęścić skrobią/mąką.
W razie potrzeby doprawić do smaku.