czwartek, 30 czerwca 2016

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką (z szynki)




Przepis autorski (mój).
Dość szybka i prosta propozycja na smaczny obiad.
Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne.
Doprawiłam je sporą ilością czosnku, bazylii i majeranku.
Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem...
Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem.

 (3-4 porcje)
500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
300-500 ml wody
100 ml białego wina (użyłam wytrawnego)
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 listki laurowe
papryka słodka 
bazylia, majeranek (wg smaku)
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka pszenna
olej

   Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w odrobinie soli oraz papryce (słodkiej) w proszku.
Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć.
Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek.
Wszystko razem i podlać białym winem.
Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka.
Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody.
Gulasz dusić pod przykryciem do miękkości.
(Należy go co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypalił i w razie potrzeby podlewać wodą.)
Na końcu dodać odcedzoną fasolkę, przecier, zagotować i doprawić do smaku.