wtorek, 7 czerwca 2016

Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem



Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku.
Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii.
Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności.
Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni.
 Szybko zniknęła!
Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek?

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(Patelnia o średnicy 20 cm)
2 jajka (duże)
100g świeżego szpinaku
100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco)
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
żółty ser do posypania

 Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i chwilkę poddusić, aż stanie się miękki.
Dodać kawałki łososia i wymieszać.
W międzyczasie białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami.
Masę doprawić do smaku.
(Pamiętać, aby nie przesadzić z solą, ponieważ sam łosoś jest dość słony.)
Zawartość patelni zalać masą jajeczną.
Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę.
Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.