sobota, 25 czerwca 2016

Filety śledziowe w sosie śmietanowym

 
 
  Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością.
Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji!
 
5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia
3 ogórki korniszone
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
250 ml śmietany 18%
1-2 łyżki majonezu
cukier, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 cebule
1-2 łyżki octu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki soli

Cebulę pokroić w piórka i przełożyć do garnka z wrzącą wodą.
(Cebula ma być w całości zalana wrzątkiem.)
Wlać ocet, dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe.
Całość gotować, aż cebula zmięknie, a następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
Filety śledziowe (wymoczone w mleku) pokroić na mniejsze kawałki (paski), a ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Do śmietany dodać majonez, ogórki, cebulę, natkę pietruszki i wszystko razem dokładne wymieszać.
Filety połączyć z sosem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem.
Podawać po schłodzeniu.