sobota, 18 czerwca 2016

Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym



Uwielbiam desery budyniowe i czasami najprostsze rozwiązania są najpyszniejsze!
Domowy budyń jest nieporównywalnie smaczniejszy i zdrowszy od tego z torebki.
Choć przyznam, że używam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama.
Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym!
Zamiast masła polecam dodać olej kokosowy, a cukier zastąpić ksylitolem.
Będzie smaczniej i zdrowiej!

Budyń:
1/2 litra mleka
3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii + ksylitol)
1 łyżka oleju kokosowego (zamiast masła)
2 żółtka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy budyń ma być mniej, czy bardziej gęstszy)
Sos:
150-200g truskawek
1-2 łyżki cukru pudru (ze zmielonego ksylitolu)

2/3 mleka zagotować z dodatkiem oleju.
 
Resztę wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem.
Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia.
Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Przygotować sos.
Truskawki z cukrem zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji).
Sos można delikatnie podgrzać (opcjonalnie) i polać nim stężały budyń.
Budyń można spożywać na ciepło - bez schładzania.

 Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl.