niedziela, 5 czerwca 2016

Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową


Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko.
Lubicie fasolkę? 
Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany.
Pycha!

mięso drobiowe na wywar
200-300g żółtej fasolki szparagowej
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
świeży koperek i natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki śmietany

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki).
Całość gotować do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą.
Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku.