poniedziałek, 27 czerwca 2016

Czereśnie w cieście drożdżowym



 
Co roku, dzięki uprzejmości brata - mam nadmiar czereśni.
Frużelina, marmolada, dżem, ciasto, do mrożenia - wszystko to przerabiam...
Ale odkąd przyrządziłam czereśnie w cieście drożdżowym - stały się one o obowiązkowym przysmakiem każdego lata.
Są przepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę!
Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja!
Sami spróbujcie!

1/2 kg czereśni (jeszcze z pestkami)
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
15-20g świeżych drożdży
1 szczypta soli
Dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

3/4 szklanki mąki przesiać do miski.
  Dodać pokruszone drożdże, cukier i sól.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na tyle - ile zajmie nam przygotowanie czereśni.
Po tym czasie wbić jajko, wsypać pozostałą mąkę i masę dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Czereśnie należy dokładnie umyć, osuszyć i pousuwać z nich pestki.
Ogonki powinny zostać.
Przygotowane owoce obtoczyć w mące i dokładnie pokryć ciastem (pojedynczo zanurzać w cieście).
Smażyć w głębokim oleju - do zarumienienia się.
Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
Usmażone czereśnie oprószyć cukrem pudrem.