czwartek, 23 czerwca 2016

Czekoladowe kruche ciasteczka (idealne do wzorów)








 Przepis autorki (mój).
Przyznam Wam szczerze, że szkoda było mi jeść tych ciasteczek. 
I jak na złość - każde wyszło z idealnie odciśniętym wzorem.
W przeciwnym wypadku nie byłoby żalu, aby jako pierwsze poszło na spróbowanie...
Ciastka są przeeepyszne, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną.
Ten czekoladowo-maślany smak kusił już podczas wyrabiania masy.
Ciasto idealnie nadaje się do odciskania różnych wzorów, które nie tracą swoich kształtów podczas pieczenia.
Osobiście użyłam foremek ze sklepu Protonik
Urocze wzory sprawiły frajdę nie tylko mi, ale także osobom, które mogły spróbować ciasteczek.
Takie małe słodkości nadają się na drobny upominek, a sklep posiada pokaźny wybór wzorów.

(około 14 sztuk - dość dużych)
65g masła
60g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
80g mąki orkiszowej (można zastąpić inną)
30g mąki pszennej
15g mąki ryżowej (*)
1 łyżka kakao
1 szczypta soli

 Masło utrzeć z solą i cukrami, a następnie połączyć z jajkiem.
Wsypać mąki przesiane z kakao, a całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Ciasto powinno być dość miękkie.) 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - minimum 30 minut.
  Po tym czasie rozwałkować je (podsypując mąką) na grubość około 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Używając specjalnych foremek - rozwałkowane ciasto i foremkę należy delikatnie oprószyć mąką pszenną.)
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 (Jeśli je pieczenie w kilku turach - surowe ciastka trzymajcie w lodówce.)
Piec około 15 minut w 190 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)

(*) Mąkę ryżową możecie zastąpić ziemniaczaną lub inną, ale dzięki ryżowej niej ciastko lepiej trzyma nadany mu wzór.


Większy wybór foremek jest w sklepie (klik w logo):

https://www.protonik.pl/pl/c/Foremki-do-ciastek/79