sobota, 18 czerwca 2016

Ciastka z otrębów z suszonymi owocami z czekoladą (wysokobłonnikowe)






Przepis autorski (mój).
Otręby zawierają dużo błonnika, są źródłem witamin i minerałów oraz przyspieszają przemianę materii, jak zarówno wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego.
Warto zadbać, aby pojawiły się w naszej diecie.
Ciasteczka te doskonale zaspokajają ochotę na "coś" słodkiego, są niezwykle syte i bardzo smaczne.
 Swój smak zawdzięczają suszonym owocom oraz gorzkiej czekoladzie.
Właśnie te dodatki nadają im wyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu.
Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący.
(Przypominają mi małe bułeczki.)
Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku.

(do 15 sztuk)
40g masła/margaryny
5 łyżek cukru brzozowego (płaskich)
1 jajko (duże)
60g otrębów (użyłam pszennych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
40g suszonych owoców (użyłam moreli, rodzynek i żurawiny)
40g czekolady gorzkiej (może być dowolna)

Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę.
 Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.


 Mąka i otręby do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl/