piątek, 17 czerwca 2016

Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące)






Przepis autorski (mój).
Już Wam wspominałam, że uwielbiam ciasteczka owsiane, więc obowiązkowo i regularnie goszczą w mojej kuchni.
Te są pyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe...
Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem!
Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie.

  (około 18 sztuk)
100g masła/margaryny
120g cukru 
1 jajko (małe)
40g wiórek kokosowych
1 łyżka kakao (płaska)
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli

W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.

 Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).


Mąka i płatki owsiane do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl/