czwartek, 16 czerwca 2016

Chipsy/nachosy z tortilli




 Pyszna i szybka przekąska, która idealnie nadaje się do podjadania - nie tylko przed telewizorem.
Nachosy z tortilli z pewnością są zdrowsze od tych sklepowych - "napakowanych" chemią oraz zbędnymi dodatkami.
Ilość placków oraz przyprawy dostosujcie do swoich wymagań i preferencji smakowych.
A jeśli sami chcecie przygotować domowe nachosy - to przepis znajdziecie tu: klik.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

gotowe pszenne tortille (placki)
olej
przyprawy (u mnie sól, papryka słodka, czosnek granulowany)

Placki pokroić na niewielkie trójkąciki (zdjęcie poniżej) i ułożyć (tak, aby na siebie nie nachodziły) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Każdy kawałek z obu stron posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka) i oprószyć dowolnymi przyprawami.
(Można to zrobić przez pokrojeniem tortilli.)
Całość podpiec (w rozgrzanym piekarniku) około 5-7 minut w 180 stopniach.
(Uważać, aby chipsów nie spalić. Powinny być chrupkie i lekko zarumienione.)



Różne przekąski (nie tylko nachosy) idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie, które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo.
U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce.
Bardzo ładnie wyglądają na stole, a ja uwielbiam takie gadżety. 


http://www.kupszklo.pl/