poniedziałek, 20 czerwca 2016

Cebula w cieście


 Doskonała przekąska, która znakomicie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Ciasto można doprawić według własnego smaku.
A tu dla przypomnienia krążki cebulowe: (klik).

kilka dużych cebul
mąka
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 jajko
1/3 szklanki mleka (można nieco więcej)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól, pieprz


Obrane cebule pokroić w plasterki o grubości kilku mm.
(Opcjonalnie można oprószyć solą i pieprzem. Ja tego nie robiłam.)
Składniki na ciasto dobrze wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Krążki cebuli obtoczyć w mące, a następnie dokładnie w cieście i ponownie delikatnie w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju (aż się zarumienią z każdej strony).
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. 
Można podawać z dipem/sosem.