sobota, 18 czerwca 2016

Boczek z praski/szynkowara





Przepis autorski (mój). 
Domowe wyroby są nie tylko smaczne, ale również... - naprawdę proste w przygotowaniu.
Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska.
Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a boczek reeewelacyjny w smaku.
Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję.
Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę.
Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak.
Możecie tam nabyć mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami.
Osobiście posiadam zestaw Singiel, który w pełni spełnił moje oczekiwania.
Z przypraw dołączanych do zestawu również jestem zadowolona. 

850g boczku wieprzowego ze skórą
7g soli
7g peklosoli 
Przyprawy:
5 ząbków czosnku
5 ziarenek jałowca
1 łyżka majeranku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
1 szczypta tymianku (solidna)
1 szczypta pieprzu naturalnego (solidna)
Dodatkowo:
1 łyżeczka żelatyny (płaska)

Płat boczku (umyty i osuszony) przeciąć na dwie równe części i dokładnie natrzeć zwykłą solą i solą peklową.
Mięso przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie boczek dokładnie natrzeć przyprawami.
(Ziarna jałowca podusić, a czosnek drobno posiekać.)
Tak przygotowane mięso umieścić w prasce: pierwszy płat włożyć skórą do dołu, równomiernie posypać żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - ułożonym skórą do góry.
 (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - uprzednio rozciętym na dwie części.) 
Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową.
Całość odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.
  Następnie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę).
Zagotować w nim wodę i do wrzątku wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 60 minut - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!) , pozostawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).