niedziela, 26 czerwca 2016

Boczek pieczony z przyprawą do karkówki



 Prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu - ze świeżym pieczywem.

1-1,5 kg boczku wieprzowego
3 łyżki oliwy
3-4 ząbki czosnku
1/2 opakowania przyprawy do karkówki
1 łyżka soli
 
Przyprawę do karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem.
Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
Mięso owinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii).
Piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
(Początkowo pod przykryciem, a pod koniec - bez, aby boczek stał się rumiany.)