piątek, 3 czerwca 2016

Bezglutenowe placuszki z twarogu i mąki ryżowej (z brzoskwinią)



Przepis autorski (mój).
Placuszki są przeeepyszne - takie delikatne i niezwykle puszyste.
Serowa nuta jest lekko wyczuwalna, a dodatek brzoskwini nadaje całości wyjątkowego smaku.
Możecie użyć dowolnych owoców lub nie dodawać ich wcale.
 Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.
Placuszki idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków.
 
(13-14 małych placuszków)
100g twarogu (najlepiej z wiaderka; można użyć gęstego serka lub jogurtu)
1 jajko
1 łyżka ksylitolu (płaska)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 brzoskwinia (mała)
olej do smażenia

Twaróg, mąkę, jajko, cukier i sodę - połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
(Ja to zrobiłam łyżką, ale można mikserem.)
Do ciasta dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
Całość ponownie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 15 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
 Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.


Mąkę ryżową i ksylitol można nabyć tu - klik.