środa, 22 czerwca 2016

Bezglutenowe placuszki z serka wiejskiego z truskawkami



Przepis autorski (mój).
Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego, w tym te wytrawne (klik).
Zawsze wychodzą takie delikatne i można nadawać im rozmaitego smaku.
Placuszki (akurat te) są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż użyłam mąki jaglanej oraz kokosowej.
Jednak możecie zastosować pszenną - wtedy dodajcie jej odrobinę mniej.
To kto dziś smaży placki?
Są obłędne...

(około 15-18 sztuk)
  200g serka wiejskiego
1 jajko 
3-4 łyżki mąki jaglanej (płaskie)
2 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
2 łyżki ksylitolu (płaskie; w zależności od słodkości truskawek)
1 łyżka cukru waniliowego (płaska)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
150-200g truskawek

Serek (nie dusić grudek) zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z cukrami, obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną.
Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej.
Dodać truskawki pokrojone na grubsze plasterki.
Całość ponownie powoli wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
(Uważać, bo są bardzo delikatne i najlepiej przewracaj je za pomocą szerokiej łopatki.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Na zimno również świetnie smakują.)


 Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl.