wtorek, 21 czerwca 2016

Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z cebulą





 
Przepis autorki (mój).
Uwielbiam te placuszki i przyznam, że należą do jednych z moich ulubionych.
Zresztą moja rodzina też zjada się nimi ze smakiem, więc często goszczą na naszym stronie.
Gdy pierwszy raz je usmażyłam, mama zapytała: "Z czego te placki? Są takie pyszne!"
A mąż myślał, że to ziemniaczane...
Fakt, serka nie wyczuwa się, pomimo że nie rozgniatałam grudek.
Całość jest niezwykle delikatna i jednocześnie taka chrupiąca!
Placuszki są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż użyłam mąki ryżowej.
Jednak możecie zastosować pszenną - wtedy dodajcie jej odrobinę mniej.
To kto dziś smaży placki?
Są obłędne...
 
(około 9 sztuk)
 150g serka wiejskiego
1 jajko (małe)
2 łyżki mąki ryżowej (płaskie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
Serek (nie dusić grudek) zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z mąką oraz sodą oczyszczoną.
Dodać cebulę, szczypiorek, koperek i przyprawy.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej.
Całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Na zimno również świetnie smakują.)