czwartek, 9 czerwca 2016

Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej)




 

Przepis autorski (mój).
Już nie raz pisałam o mące ryżowej, ale powtórzę się...
Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.
  Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków.
Smakują i pachną... obłędnie!
Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach.
Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć!

(max 10 sztuk)
30g wiórek kokosowych
1 jajko 
2-3 łyżki mleka
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki cukru pudru (w wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.)
Na końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę.
Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała.
(W razie potrzeby dolać odrobinę mleka.)
Z gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt suche.)


Produkty do ciasteczek można nabyć tu - klik.

https://e-sloneczko.com/