wtorek, 31 maja 2016

Zupa truskawkowa z domową zacierką






Kiedyś, jak tylko zaczynał się sezon na truskawki - moja mama obowiązkowo gotowała taką zupę.
Do dziś pamiętam ten smak...
 Owoce, kluseczki i śmietana...
Pycha!

500g truskawek
1,5 litra wody
cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki)
Zacierka:
250g mąki pszennej
 szczypta soli 
kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest mąka)
Dodatkowo:
śmietana

 Przygotować zacierkę.
Do mąki dodać sól i stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto.
Truskawki zagotować z cukrem.
Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy.
Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty.
Na końcu dodać śmietanę, którą można też wymieszać osobno - w miseczkach.