poniedziałek, 2 maja 2016

Zupa szczawiowa (świeży szczaw)


 
Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę.
W moim domu bywa bardzo często.
W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.
 
 mięso na wywar
około 200g świeżego szczawiu (*)
5-6 ziemniaków
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
 3-4 łyżki śmietany 18%
jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)
 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości.
Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy (około 10 minut przed końcem jej gotowania).
Całość doprawić do smaku i zabielić śmietaną.
Podawać z pokrojonymi jajkami.
 
(*) Można użyć gotowego szczawiu ze słoiczka. Tylko wtedy proporcje będą inne.