wtorek, 24 maja 2016

Zupa śmietankowo-kalafiorowa z zielonym groszkiem


 
 Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa...
Lubię takie!
A Wy?
 
mięso na wywar (u mnie z kurczaka)
400g kalafiora
1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce)
4 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora + 1 łyżeczka masła
2 łyżki natki z pietruszki
100 ml śmietany 30%
50 ml śmietany 18%
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Opcjonalnie:
prażona cebulka
 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora.
Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek.
(Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.)
Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą.
Całość doprawić do smaku i posypać natką pietruszki oraz opcjonalnie - prażoną cebulką.

Do zupy dodałam też mięso z kurczaka, na którym przyrządziłam wywar.