środa, 11 maja 2016

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego








Przepis autorski (mój).
Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?
 Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne!
Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają.
Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle sycące!
Spróbujcie!

(U mnie naczynie o wymiarach 16 x 20 cm)
180g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)
Warstwa mięsna:
 250 mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
5 pieczarek (średnich)
1 cebula (średnia)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (całych, bez skóry)
2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
 tymianek
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
sól, pieprz ziołowy i naturalny
cukier (odrobinka)
olej rzepakowy do smażenia (polecam z pierwszego tłoczenia z Olejowego Raju)
Wierzch:
100g żółtego sera 
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną).
Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości.
Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia.
Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię.
Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę.
(Wszystko powinno być układane równomiernie.)
Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach.
Pod koniec zapiekania - wierzch posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę wyjąc z piekarnika po rozpuszczeniu się sera.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.