niedziela, 1 maja 2016

Tawa Tawas (pączuszki/ciasteczka)





Tawa Tawas to popularne ciasteczka/pączuszki, które wywodzą się z Boliwii.
Ich nazwa oznacza "cztery".
Po usmażeniu posypywane są cukrem pudrem i polewane płynnym miodem.
Pycha!
W smaku przypominają faworki/małe pączuszki, lecz ich wielką zaletą (i różnicą) jest szybkość w przygotowaniu.
Za pierwszym razem, jak je przyrządziłam - zjadłam zaledwie kilka sztuk.
Znikały ekspresem.
Spróbujcie!

   Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(50 sztuk)
1,5-2 szklanki mąki pszennej (*)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka masła (miękkiego lub roztopionego)
125 ml mleka
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
miód do polania (płynny)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówką tzw. "hakiem") do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta.
(Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni.)
Z ciasta uformować wałeczki, które następnie należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 4 cm; tak jak kopytka).
Smażyć (na mocno rozgrzanym tłuszczu) do zarumienienia się - z każdej strony.
Ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem oraz polać miodem.
(Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.)

(*) Ilość mąki zależna jest od wielkości jajka. Początkowo warto wsypać 1,5 szklanki, a następnie (w razie potrzeby) stopniowo można dosypywać więcej.