wtorek, 17 maja 2016

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką




Przepis autorski (mój).
 Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.

300g boczku wieprzowego
300g szynki wieprzowej
3 cebule
1-2 papryki czerwone
Marynata:
3-4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
sól, pieprz
Dodatkowo:
2-3 łyżki oleju
sól
 
Przygotować marynatę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Boczek z szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę.
Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny.
Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki. 
Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą.
Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę.
Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)
Tak przygotowane szaszłyki można również grillować.


 www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu