niedziela, 22 maja 2016

Solony karmel (Sauce caramel au beurre salé)




Solony karmel to doskonały dodatek do naleśników, lodów - czy prażonych owoców.
Można nim przekładać wafle tortowe lub rożne ciasta/ciasteczka.
Smakuje tak pysznie, że podjadanie go prosto ze słoiczka jest nieuniknione!

200g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
50 ml wody
200 ml śmietanki 30%
100g masła
1/2 łyżeczki soli

Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Całość ponownie postawić na ogień i energicznie wymieszać (do uzyskania gładkiej i jednolitej masy).
Karmel można przechowywać do 3 tygodni (w suchym i chłodnym miejscu).
(Jeśli jest taka potrzeba - podgrzać.)