sobota, 7 maja 2016

Śmietankowy labneh ze szczypiorkiem


 
 Przepis autorski (mój). 
Pewnie już znacie podobne serki z pozostałych moich przepisów (np. klik, klik).
Przypomnę...
  Labneh - ser jogurtowy.  
 Serek, który praktycznie robi się "sam".
Można go doprawić wg uznania lub pozostawić naturalnym.
Niżej podałam przykładowe proporcje (serek ze zdjęcia).
 
400g jogurtu greckiego
2 łyżki gęstej śmietany 30-36%
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól (do smaku)
 
 
Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką lub podwójnie złożoną gazą (użyłam pieluszki) i przelać jogurty greckie.
Jogurt wymieszać z przyprawami (lub zostawić naturalny), zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki na około 5-10 godzin.
 Po tym czasie serek wymieszać z resztą śmietany.