poniedziałek, 23 maja 2016

Serowe frytki z cukinii


 Przepis autorski (mój).
Frytki z cukinii są pyszną przekąską i doskonałą alternatywą dla tych ziemniaczanych.
Idealnie smakują w wersji solo oraz jako dodatek do obiadu.
Serowa panierka jest po prostu cudowna i idealnie komponuje się z cukinią.

1 cukinia
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka pszenna
2 łyżki startego parmezanu
2 jajka
bułka tarta
Ponadto:
olej do smażenia

Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w słupki (wielkości frytek).
Całość oprószyć solą i pieprzem.
Jajka dokładnie rozmieszać, a bułkę tartą połączyć z parmezanem.
Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo).
Frytki z cukinii panierować kolejno w mące, jajku a następnie w bułce tartej z serem.
Smażyć na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.