wtorek, 10 maja 2016

Sernik na zimno z masą krówkową






 
Jak w kilku słowach opisać ten sernik?
W sumie mogę w dwóch...
Megaaa pyszny!
Jest delikatny, kremowy i posiada tą wspaniałą, karmelową nutę.
Śmietankowy posmak sprawia, że ciężko jest zrezygnować z dodatkowej porcji ciasta.
U mnie zniknęło ono w 1 dzień i to niecały...
(A dużej rodziny nie mam.)
Dodatkowym atutem jest fakt, że można go zrobić dosłownie w kilka chwil.
Ekspresowe mieszanie, odrobinka chłodzenia i już - jest!
Sernik to też świetny sposób na wykorzystanie masy krówkowej.
Dla mnie często zostają niewykorzystane resztki w puszce - a wyjadanie już się znudziło..
 
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Spód:
100g herbatników z kakao (mogą być zwykłe lub mieszane, ale kakaowe nadają czekoladowego posmaku)
50g masła
Masa serowa:
 450-500g twarogu mielonego na sernik (w zależności od wielkości opakowania)
200g śmietanki 30-36%
120g masy krówkowej (gotowej z puszki)
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; do smaku)
2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
 Wierzch: 
ciastka (dowolne; mogą być herbatniki, biszkopty) do dekoracji

Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
Przygotować masę serową.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia.
 Ser wymieszać z masą krówkową.
Śmietankę ubić na sztywno (nie musi być idealnie ubita).
Pod koniec ubijania - powoli (małym strumieniem) wlać żelatynę.
Masę serową delikatnie połączyć z kremówką i w razie potrzeby - dosłodzić.
Całość umieścić na ciasteczkowym spodzie.
(Odłożyłam trochę do dekoracji szprycą.) 
Na wierzchu ułożyć dowolne ciastka i udekorować wg uznania.
(Użyłam masy.)
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
(Szybko zastyga.)