środa, 18 maja 2016

Sajgonki (spring rolls) z krewetkami i sosem serowym

 
 
 Przepis autorski (mój).
Były już sajgonki klasyczne z mięsem mielonym (klik), więc tym razem przepis
  na popularne (w Tajlandii i Wietnamie) spring rolls’y, czyli świeże sajgonki, których nie smaży się w oleju.
Obie wersje są bardzo smaczne, z tymże ta - oczywiście jest zdrowsza.
Sami się przekonajcie, która Wam najbardziej odpowiada, bo ja często robię obie!
 
(6 sztuk)
6 płatów papieru ryżowego
Farsz:
50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek)
12-15 krewetek marynowanych
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
2 liście sałaty karbowanej
Sos kremowo-serowy: (*)
300 ml śmietany 18%
100g żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz

 Przygotować sos.
Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach) serem.
Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników.
Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł.
Makaron przyrządzić wg przepisu z opakowania i następnie poprzecinać na mniejsze kawałki.
Na miękkim papierze położyć kawałek sałaty, odrobinę makaronu, krewetki, kukurydzę i tak przygotowany farsz polać niewielką ilością sosu.
 Całość z zwinąć (brzegi do środka i w rulon) i podawać (opcjonalnie) z resztą sosu.

(*) Sos serowy można również zrobić z rozpuszczonego serka topionego rozmieszanego z mlekiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym.