wtorek, 31 maja 2016

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno)




Sałatka jest pyszna i niezwykle syta.
Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad.
Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie!

250g brokuła
2 jajka
1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle)
1 puszka tuńczyka w oleju
1 czerwona cebula (średnia)
1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy/oleju
1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
sól, pieprz
Opcjonalnie:
1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów

Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku.
(Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.)
Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.
 Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki.
Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć.
W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki.
Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem.
Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka.

(*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie.