niedziela, 8 maja 2016

Sałatka brokułowa na chrupiąco (z orzechami, sezamem i pestkami dyni)


 
Uwielbiam brokuła, więc często przyrządzam różne sałatki z jego udziałem.
Ta jest szybka i rewelacyjna w smaku, a chrupiące dodatki nadają jej dodatkowego charakteru.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska w wersji solo oraz dodatek do lekkiego obiadu.
 
 (2 porcje)
150g pomidorków koktajlowych
150g brokuła
1 jajko

1-2 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
Dodatkowo:
 1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka łuskanych pestek z dyni
1 spora garść łuskanych orzechów włoskich
rukola (do posypania)
natka pietruszki (do posypania)
koperek (do posypania)
sól, czarnuszka (zamiast pieprzu)

Różyczki brokuła ugotować na parze.
Jajko pokroić na szóstki - bądź ósemki a pomidorki przeciąć na połowę.
Całość delikatnie połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Sałatkę posypać sezamem, pestkami dyni, orzechami, natką pietruszki, koperkiem oraz rukolą.