poniedziałek, 9 maja 2016

Rozkoszna karkówka z boczkiem (z praski/szynkowara)






 
Przepis autorski (mój). 
Domowe wyroby są nie tylko smaczne, ale również... - naprawdę proste w przygotowaniu.
Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska.
Poniższy przepis jest troszkę czasochłonny (ze względu na czas odstania mięsa lodówce), ale również łatwy i reeewelacyjny w smaku.
Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję.
Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę.
Razem z mężem podołaliśmy zadaniu i teraz nie mogę się doczekać na dalszą, wspólną zabawę w kuchni...
Dla wyjaśnienia - nazwa prasowanki pochodzi od użytej przyprawy - także o tej samej nazwie.
Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak.
Możecie tam nabyć mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami.
Osobiście posiadam zestaw Singiel, który w pełni spełnił moje oczekiwania.
Z przypraw również jestem zadowolona.

415g boczku b/k ze skórą
415g karkówki b/k
Dodatkowo:
3 łyżeczki soli (płaskie)

Płat boczku (umyty i osuszony) ponacinać (od wewnątrz) i ułożyć na dnie praski (skórą do dołu).
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem.)
Mięso posypać solą, 1/2 porcji przyprawy i 20g żelatyny.
Karkówkę pokroić w grubszą kostkę, lekko pougniatać i wymieszać z resztą żelatyny.
Mięso umieścić (ściśle, aby nie było wolnego miejsca) na boczku i posypać pozostałą przyprawą.
Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową.
Całość odstawić do lodówki na 6 dni.
Po tym czasie na dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę).
Zagotować w nim wodę i do wrzątku wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 65 minut - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!) , pozostawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).