piątek, 6 maja 2016

Roladki z golonek indyka (z bazylią, czosnkiem i marchewką)




 Przepis autorski (mój).
Jak wiadomo, indyk jest chudym i niskokalorycznym mięsem, więc roladki doskonale sprawdzą się jako propozycja na zdrowy obiad.
Natomiast po wystygnięciu - będą idealnie smakowały ze świeżym pieczywem.
(Marchewka nie wypadnie.)
Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne.
Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi.
Zapewniam, że efekt (pomimo prostoty) zaskakuje - pozytywnie!
Poniżej podam przepis na 1 roladkę, a Wy dostosujcie ich ilość do własnych potrzeb.

(1 sztuka)
1 golonka z indyka (średnia)
5 listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
1 marchewka (mała, lub kawałek większej)
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
olej

Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości.
Mięso porządnie natrzeć solą.
Na rozłożonym płacie ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę.
Całość zrolować i wsadzić w siatkę do wędlin.
(Można związać nitką.)
Tak przygotowaną roladkę wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso posmarować olejem, obwinąć folią aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach.
Następnie roladę rozwinąć (ostrożnie!) z folii (można ściągnąć też siatkę) i podpiec dodatkowo z 15 minut (aby nabrało rumianego koloru).
Podawać na gorąco (na obiad) lub po schłodzeniu (do chleba).