wtorek, 3 maja 2016

Puszysty mus czekoladowy


Przepyszna propozycja na niezbyt skomplikowany (do zrobienia) deser.
Efekt? 
Przeeepyszny!
Mus jest niezwykle delikatny, czekoladowy i wprost rozpływa się w ustach.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

150g gorzkiej czekolady 70%
150g czekolady mlecznej
330 ml śmietanki 30%

Śmietankę przelać do rondelka (z grubym dnem) i dodać obie (połamane) czekolady.
Całość podgrzewać na małym ogniu - do momentu, aż czekolady całkowicie się roztopią.
(Nie wolno dopuścić do zagotowania się masy i należy ją często mieszać, aby się nie przypaliła).
Odstawić do ostygnięcia.
Masę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
(Można też w zamrażarce.)
Po tym czasie deser dokładnie ubić (około 5 minut) mikserem.
Przełożyć do pucharków lub foremek (by nadać mu fantazyjny kształt).
Udekorować według uznania.