sobota, 21 maja 2016

Pogacze twarogowe z żółtym serem







Inspiracja z: Mirabelkowego blogu.
Pogacze to takie niewielkie, węgierskie bułeczki, które są dostępne w każdej tamtejszej piekarni.
W restauracjach podawane są przed posiłkiem i stanowią dokonały dodatek do wina, czy piwa.
Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo!
Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą, smażone, pieczone...
Poniżej przedstawiam pogacze twarogowe - z delikatnymi modyfikacjami...
Dodałam curry, które idealnie wkomponowało się w całokształt bułeczki.
Polecam, bo są naprawdę bardzo proste i pyszne!

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(24 sztuki)
 200g mąki pszennej (użyłam typu 405)
 200g twarogu
150g masła
1 jajko (można pominąć)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry (płaska)
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
60g żółtego sera (startego)

Twaróg podusić widelcem i dokładnie połączyć z resztą składników.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 1-1,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 4-5 cm (użyłam kieliszka do wina).
Każdy krążek ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Wierzch pogaczy posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać startym serem.
(Dodatkowo oprószyłam zmieloną czarnuszką.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 200 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu - jeszcze ciepłe.
(Na drugi dzień też są pyszne.)