sobota, 28 maja 2016

Placki z kurczakiem i pieczarkami



Placuszki smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w przygotowaniu.
Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają!
Polecam!

300g filetów z udek kurczaka (może być pierś)
5 pieczarek
1 cebula (mała)
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
1 łyżka startego parmezanu
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia

Fileciki pokroić w kostkę, a cebulę i pieczarki drobno posiekać.
Wszystko zmieszać z jajkiem, obiema mąkami, serem oraz łyżką majonezu.
Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną czosnku).
Masę rozmieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie na rozgrzany olej wykładać (łyżką) porcje ciasta.
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.