sobota, 14 maja 2016

Placki z jajek i żółtego sera (wersja z cebulą i salami)






Wiem, wiem - podobne placki już niedawno były (klik).
Ale są naprawdę  przepyszne i mogłabym je jeść codziennie.
Tym razem tą lekkość, puszystość i cudowny zapach wzbogaciłam o cebulę.
Zrobiłam też większą porcję i podałam je z salami, które podkreśliły ich już i tak rewelacyjny smak.
Teraz to dopiero smakowały!
Chociaż poprzednia wersja też jest kontynuowana, to polecam obie!

(około 16 sztuk)
  4 jajka
50g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
150g żółtego sera
1 cebula 
Dodatkowo:
plastry salami
Ponadto:
olej do smażenia

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać.
Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Masę połączyć z serem i cebulą.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta.
Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron.
(Powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Podawać z salami.