poniedziałek, 16 maja 2016

Placki z cukinii



Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne.
Idealnie komponują się z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw.
Osobiści wolę je od klasycznych ziemniaczanych.

 (około 15 sztuk)
1 cukinia
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej (czubate)
1 cebula (mała)
1-2 ząbki czosnku
suszona bazylia
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia

Umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Białka ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę, żółtka i na końcu dodaną pianę z białek.
Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
Placki smażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.