poniedziałek, 23 maja 2016

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym (panierowane)




 
Tak przygotowane pieczarki są świetną alternatywą dla kotletów mielonych.
Idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska, np. z ulubionym sosem.

    500g pieczarek (czym większe - tym lepsze)
Farsz:
    250-300g mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula (mała)
  1-2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
Panierka:
mąka pszenna
1 jajko
bułka tarta 
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
ulubiony sos (u mnie sos  madziarów)
 
 Mięso mielone wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i resztą składników.
Z umytych i osuszonych (ja jeszcze je obieram) pieczarek usunąć nóżki.
Każdy kapelusz nadziać farszem i zapanierować - dokładnie obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Pieczarki smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony.