środa, 25 maja 2016

Naleśniki na serwatce z musem brzoskwiniowym



Lubię różnorodność w naleśnikach - nie tylko w związku z farszem, ale również w cieście.
Dodatek serwatki sprawił, że placki są delikatne, elastyczne i  smażąc nawet bardzo cieniutkie - nie łamią się, ani nie rwą.
Miękki naleśnik idealnie komponuje się z musem brzoskwiniowym, ale możecie użyć zwykłego dżemu lub ulubionego dodatku.
Pycha!

(około 11 dużych sztuk)
 Placki naleśnikowe:
750 ml serwatki
2 jajka
400g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła (stopionego)
2 łyżki oleju
Mus brzoskwiniowy:
1 kg brzoskwiń
5-7 łyżek cukru
Dodatkowo (opcjonalnie):
masło do obsmażenia

Usmażyć placki naleśnikowe.
Do ubitych jajek dodać serwatkę, masło, cukry, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem).
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
(Ciasto będzie delikatniejsze, jeśli zostanie odstawione na około 10-15 minut.)
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
W międzyczasie przygotować mus.
Umyte, obrane i pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku.
Dodać cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty.
Każdy naleśnik posmarować musem i złożyć na 4 części.
Dodatkowo placki można obsmażyć na maśle.