sobota, 14 maja 2016

Nadziewane szyjki drobiowe


 
Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone.
Farsz należy doprawić według własnych upodobań.
Dla urozmaicenia polecam dodanie podsmażonych pieczarek - tym razem je pominęłam.
Można również użyć mięsa wieprzowego (lub samych podrobów).
Proporcje nadają się do modyfikacji.

(około 10-12 sztuk)
skórki z szyjek drobiowych
Farsz:
500g  mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe)
100g wątróbki drobiowej
1 sucha bułka (rozmoczona w mleku)
1 jajko
1 cebula (duża)
3-4 ząbki czosnku
majeranek
papryka słodka
sól, pieprz
olej do smażenia

Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę.
Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku kuchennym.
Przygotować farsz.
Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut.
Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą.
Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.)
Skórki z szyjek nadziać farszem.
Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron.
(Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru.)