piątek, 13 maja 2016

Mus z białej czekolady z cynamonem


Przepis autorski (mój).
Pamiętacie mój puszysty mus czekoladowy?
Teraz "pobawiłam się" białą czekoladą, którą zresztą baaardzo uwieeelbiam.
 Oczywiście efekt wyszedł rewelacyjny!
Mus charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i wprost rozpływa się w ustach.
Co prawda dodatek cynamonu podkreśla jego kremowy smak, ale możecie go pominąć.
Spróbujcie obu wersji!

 150g białej czekolady
330 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Śmietankę przelać do rondelka (z grubym dnem) i dodać połamaną czekoladę.
Całość podgrzewać na małym ogniu - do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi.
(Nie wolno dopuścić do zagotowania się masy i należy ją często mieszać, aby się nie przypaliła).
Odstawić do ostygnięcia.
Masę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
(Można też w zamrażarce.)
Po tym czasie wsypać cynamon i deser dokładnie ubić (około 5 minut) mikserem.
Przełożyć do pucharków lub foremek (by nadać mu fantazyjny kształt).
Udekorować według uznania.

Można też zrobić w inny sposób.
Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości kremówki.
Resztę śmietany ubić na sztywno i dodać ostudzoną czekoladę.
Całość delikatnie rozmieszać.
Dalej postępować tak jak powyżej.