czwartek, 12 maja 2016

Muffinki z cydrem i jabłkami






Przepis autorski (mój).
Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe.
Musujący napój sprawia, że ciastka są wyjątkowo lekkie, puszyste i dodatkowo zyskują na smaku.
A tak nawiasem - to alkoholu absolutnie nie czuć, więc muffiny spokojnie nadają się dla dzieci.
 Poza tym robi się je łatwo i szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły.
Użyłam Cydru Grójeckiego, ale może być dowolny.

(9 sztuk)
  100g mąki pszennej
90g cukru (można nieco mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 jajko
75 ml cydru jabłkowego
50 ml oleju
Dodatkowo:
2 jabłka (małe)
Kruszonka:
1 łyżka masła
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru
Opcjonalnie:
cukier cynamonowy/cynamon do posypania

Przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami.
(Masło powinno być zimne, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.)
Przygotować muffinki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem.
 

Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.